Jesień kojarzy nam się z kolorowymi liśćmi żołędziami kasztanami, jarzębiną i oczywiście z grzybami. Nasza tradycyjna kuchnia nierozłącznie związana jest z grzybami, dodajemy je do wielu potraw i na różne sposoby. Jeżeli ktoś lubi zbierać grzybki,a takich ludzi jest mnóstwo i na tym można zaoszczędzić.
Po pierwsze koszyczek prawdziwków kupiony przy drodze słono kosztuje, a przy tym wysypie grzybów jaki jest teraz uzbieranie koszyczka grzybów nie zajmuje za dużo czasu. Po drugie w tani sposób można rewelacyjnie spędzić czas z rodziną i znajomymi. Po trzecie jesteśmy na świeżym powietrzu odpoczywamy mimo wszystko dość aktywnie, dotleniamy organizm. Po czwarte radość ze znalezienia ciekawego okazu jest nawet większa niż ze znalezionego banknotu na ulicy. Przygotowane potrawy dzięki naszym grzybkom pięknie pachną i mają wyjątkowy aromat. Trzeba pamiętać, że za te wszystkie marynowane, suszone, mrożone grzyby w sklepie musielibyśmy sporo zapłacić. A za dwa miesiące święta i nie ma nic lepszego niż wigilijne potrawy z ususzonych, własnoręcznie zebranych grzybów. Oczywiście trzeba zachować szczególną ostrożność, żeby przypadkiem nie zjeść takiego okazu:
Lubię chodzić po lesie i zbierać grzybki, najbardziej lubię jajecznicę z kurkami a jakie są wasze ulubione potrawy z grzybów??
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz